Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kemencés kenyér képes leírás - Kemencés ételek.tlap.hu
részletek »

Kemencés kenyér - Kemencés ételek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kemences-etelek.tlap.hu » Kemencés kenyér
Keresés
Találatok száma - 9 db
A kenyérsütés és a kemence

A kenyérsütés és a kemence

Lássuk mi kell a jó kenyérhez: Jó liszt, jó élesztő, só (1 evőkanál 1 kiló lisztenként), víz (kilónként 5-6 deci), dagasztó teknő vagy tál (én tálat használok), szakajtó, konyharuha. Fogom a lisztet, beleszitálom a teknőbe, vagy a tálba, felfuttatom az élesztőt, összekeverem a vizet a sóval, összekeverem a sós vizet és a felfuttatott élesztőt a liszttel, jól összedolgozom, letakarom a konyharuhával, hagyom megkelni, és teszem is be az előmelegített, 180 fokos sütőbe.

Békebeli kovászos fehérkenyér

Békebeli kovászos fehérkenyér

Hozzávalók 1 kg-os kenyérhez: 50 dkg kenyérliszt BL 80 20 dkg aktív kovász 3,2 dl hideg víz 1,2 dkg só Összesen háromszor hajtogattam meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta. Ekkor megformáztam. Rúdcipó formára. Teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagoltam és egy jénaiban pihent az utolsó kelesztés alatt. Összesen durván másfél óráig.

Burgonyás kenyér

Burgonyás kenyér

A 220 fokos kemencében a parazsat széttolom, felseprem a kemence alját. Lábasban vagy kerámiaedényben vizet forralok és beteszem a kemencébe. Az utolsó -kemencében sütés esetén- fél órás kelést, egy konyharuhával kibélelt tálban kell megejteni úgy, hogy a konyharuha lisztezett legyen. Természetesen kelés közben a tésztát letakarom. A sütés kezdetekor a péklapátot alaposan belisztezem és ráfordítom a tésztát. A konyharuhát leveszem a tésztáról és a tetejét 1 cm mélyen bevagdosom. A tésztát a felsöpört kemencébe teszem, úgy hogy a lapátot egy határozott mozdulattal kirántom alóla. Ha nincs péklapátunk tepsiben is betehetjük a kenyeret a kemencébe, ekkor az utolsó fél órás kelést a belisztezett tepsin, letakarva kell megejteni. 1 óra múlva a kenyér kész

Házi kenyér

Házi kenyér

Kovászt elkészítem: az élesztőt kevés langyos vízben felolvasztom, a liszt egyharmadát beleöntöm és összekeverem, annyi vizet öntök hozzá, hogy galuska sűrűségű, simára kidolgozott legyen. Letakarom ruhával, még egy párnát is teszek rá, minimum 6 órát pihentetem. Kenyér tészta készítése: kevés langyos vízbe beleteszem a sót és hozzáöntöm a kovászhoz, a kovászt széjjelszedem, hogy ne legyen egybe és hozzáöntöm a maradék lisztet. Összegyúrom és annyi langyos vizet öntök még hozzá, hogy a kelt tésztánál keményebb állagú legyen. Ha összeállítottam a tésztát nekilátok dagasztani, mindaddig dagasztjuk, míg a tészta a kezünktől és a táltól kezd elválni. Liszttel gyengén megszórjuk és letakarjuk, legalább 2 óráig kell meleg helyen keleszteni. Ha félig megkelt a tészta, begyújtunk a kemencében. Ha elégett a tűz, akkor szakajtóba ruhát teszek és megszórom liszttel, ebbe teszem a kiszakajtott cipókat, letakarom ruhával és még fél óráig kelni hagyjuk. Addig előkészítjük a kemencét, a parazsat kihúzzuk, a kemence alját kipemeteljük. A szakajtóból a kenyereket sütőlapátra tesszük, a tetejét bevágom, hogy sütés közben szépen kinyíljon, és gyorsan megmosdatom langyos vízben és a kemencében egymás mellé sorba berakom. A kemenceajtót és a huzatot elzárom, 1 órát sütöm. Ha megsült, kiszedem, az alját leseprem és megmosdatom vízzel. Kihűlés után szeleteljük.

Házi kenyér kemencében

Házi kenyér kemencében

Hozzávalók: (2,5 kg-os kenyérhez) 2,0 kg (kenyér)liszt, 2 csapott ek porkovász (búzakovász), 30 g élesztő, víz, só, 2 db közepes-nagyobb krumpli Elkészítés: Először a kovászt készítjük el. Kb 35 dkg lisztet a kovásszal, élesztővel hozzáadjuk 2,5 dl vízhez, összegyúrjuk és egy-másfél órát kelesztjük.....

Hogyan készül az igazi házikenyér

Hogyan készül az igazi házikenyér

Hajnali négy óra. Vargyason még csendesek az utcák, a gazdák még el sem kezdték a jószág ellátását. Farkas Emmánál viszont már villanyfény ég. Mint az utóbbi, közel hatvan évben szinte minden szombaton, most is kenyérsütéshez készülődik. Kilencéves volt, amikor az első cipóját anyja mellett béhömbörítette a kemencébe.

Kemencében sült házikenyér

Kemencében sült házikenyér

Jól ki kell dolgozni, dagasztani a tésztát, és csak akkor tegyük a sütőbe vagy a kemencébe, ha a szakajtóban megkelt. Vigyázzunk, hogy túl se kelesszük, mert akkor nem lesz magas a kenyerünk. hozzávalók 4 főre: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 ek só, langyos víz, 1 szem közepes, főtt krumpli.

Kemencében sült kenyér

Kemencében sült kenyér

Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. Közben egy nagyobb tálban a liszt-só-víz egyvelegből galuska-sűrűségű tésztát kavarunk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és ha kell, még kevés lisztet adunk hozzá. Konyharuhával letakarva 12 órát kelesztjük. Emiatt célszerű előző este lekeverni a masszát,mert másnap reggel lehet is sütni. Előtte a masszát jól átgyúrjuk, formázzuk és bevágjuk a tetejét, majd még 1 órát kelesztjük. Ezalatt a duplájára dagad. Az eredeti recept szerint a legjobb 250 fokon 1 órát (felét letakarva) jénai tálban sütni, de nálam mivel a kemence hőfokát nem tudom megadni és ekkora kenyeret nem tudtam jénaiba tenni, ezért csak azt mondhatom, hogy kb. háromnegyed órát sütöttem kilisztezett sütőlapon. Közben persze fordítgattam, és párszor vízzel megspricceltem, ügyelve, nehogy valamelyik oldala jobban megégjen.

Kenyeret kézzel, kemencében

Kenyeret kézzel, kemencében

A házi kenyér finomabb, egészségesebb, mint a bolti, ráadásul tartósítószer-mentes, az van benne, amit beleteszünk. Hogy miért nem sütünk manapság otthon kenyeret? Többek között erre is kerestük a választ, meg persze arra, hogy akik viszont sütnek, azok hogy készítik, mennyi munkát jelent és mi a titka a jó házi kenyérnek. Kenyeret süthetünk kemencében, tűzhelyünkben és a pár éve elég divatossá vált kenyérsütő gépben. Házi pékárut kapunk, bármelyik mellett döntünk. Próbára tettük a gépet és végigkísértünk egy kemencés kenyérsütést. Íme.

Tuti menü