Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kemencés tészták - édességek képes leírás - Kemencés ételek.tlap.hu
részletek »

Kemencés tészták - édességek - Kemencés ételek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kemences-etelek.tlap.hu » Kemencés tészták - édességek
Keresés
Találatok száma - 13 db
Focaccia

Focaccia

A hagyományos olasz foccacia duci, de inkább laposabb kenyér, aminek a tetejére ízlés szerinti fűszereket -fokhagymát, hagymát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, durva tengeri sót, olívabogyót, kapribogyót szórhatunk. Ezeket bőséges olívaolaj kíséretében kezünkkel beletapicskoljuk a tésztába, miután kinyújtottuk kb. 6-8 mm vastagra.

Fonott kalács kemencében

Fonott kalács kemencében

A megszitált, meglangyosított lisztet mély tálba helyezzük és a közepébe kis mélyedést vájunk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután letakarjuk és langyos helyen kelesztjük. Amíg az élesztő felfut, addig a tejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a megkelt kovászhoz öntjük. A mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig forró vízben megáztatjuk, majd a lisztre dobjuk, a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott Rama margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel letakarjuk, és védett langyos helyen egy órát kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró kemencébe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsiből még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Kemencés kajszibarackos lepény

Kemencés kajszibarackos lepény

A tojásokat habüstbe rakjuk és kristálycukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáöntjük az olvasztott Rama-t. Rama-val kikent tepsibe öntjük a tésztánkat, és felezett kajszibarackokat rakunk sorban a tetejére. Kemencébe (vagy sütőbe) helyezzük, és kb. 160 C-on 40 percig sütjük. Pihentetjük és tálalás előtt szeleteljük.

Kemencés krumplis lángos

Kemencés krumplis lángos

50 dkg liszt,3 db közepes burgonya főzve,áttörve,2,5 dkg élesztő,2,5 dl langyos víz,1 kk cukor,2 kk só.Mindent meglangyosítok,összekeverek és jól kidolgozom a tésztát.Lehet robotgéppel is,de kézzel sem tart 4-5 percnél tovább.Úgy 1 órát hagyom pihenni letakarva,majd kiolajozott tepsibe szétnyomom,vagy kinyújtom és úgy beleteszem.

Kemencés szatymazi túrós lepény

Kemencés szatymazi túrós lepény

A Kemencés szatymazi túrós lepény elkészítési módja: Első lépésként a meghámozott, kimagozott, félbevágott őszibarackot összedaraboljuk (használhatunk konzerv barackot is, de legjobb a friss gyümölcs). Egy nagyobb keverőtálat válasszunk a hozzávalók összekeveréséhez. Kezdjük a feldarabolt őszibarackkal, majd mazsolát, tojássárgáját, tejfölt, kristálycukrot, vaníliás cukrot, búzadarát, túrót, teszünk a tálba. Összekeverjük, és óvatosan, hogy ne legyen csomós, hozzáadjuk a lisztet. Jól összedolgozzuk, és következhet a tojáshab, melyet szintén óvatosan, két részletben adagolunk a masszához. A tojáshab elkeverése után az előkészített tepsikbe egyenletesen elosztjuk, és mehet be a sütőbe (kemencébe), és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Kemencés töltött krumpli és hagyma

Kemencés töltött krumpli és hagyma

A zöldségekkel kezdtem: a krumplik és a nagy hagymák tetejét levágtam, majd kivájtam a közepüket úgy, hogy nagyjából egy-másfél centi vastag legyen a faluk. Ezt követően felaprítottam a krumpli- és a hagymakaparékot. A darált húst kettéosztottam: a burgonyába szánt tölteljavascript:void(null);ékbe kevertem az aprított hagymát, egy tojást, egy gerezd átpréselt fokhagymát, sót, borsot, aprított petrezselymet, egy evőkanálnyi ecetet, meg az apróra vágott paradicsomot. A hagymákhoz szánt, másik adag húshoz aprított gyömbért, két evőkanál balzsamecetet, a krumpliforgácsokat, egy tojást, petrezselyem zöldjét, két kanál szójaszószt, zúzott fokhagymát, sót, borsot kevertem. Ezekkel töltöttem meg a krumplikat és a hagymákat. Egy tepsibe vajat tettem, a burgonyák és a hagymák köré baconszeleteket tekertem. Alufóliával lefedtem, nagyjából háromnegyed órát sütöttem, majd a töltelékek tetejére vastag szelet sajtokat fektettem, és még negyedórát pirítottam fólia nélkül.

Kemencés túrós pogácsa

Kemencés túrós pogácsa

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, felfuttatjuk. Mély tálban a 2 tenyerünk között eldörzsöljük a többi lisztet, áttört házi túrót, sót, margarint. Tojást nem teszünk bele. Hozzáadjuk az élesztős tejet. Kézzel összeállítjuk, majd az előkészítő asztalra vagy gyúródeszkára borítjuk, pár perc alatt jól átgyúrjuk, és 4 cipót formálunk. Egyesével ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6 cm-es formával kiszaggatjuk. Kemencében sütéskor nem béleljük ki a tepsiket sütőpapírral. 10-20 percnyi pihentetés után sós vízzel átkenjük a tepsikben levő pogácsákat, és a tepsiket egymás után vagy kettesével a forró kemencébe helyezzük. 12-15 perc alatt mosolygós pirosra sül tartalmuk.

Kemencés, nagy medvehagymás pogácsa

Kemencés, nagy medvehagymás pogácsa

1 dl langyos tejből a cukorral és kevés liszttel kovászt futtatunk. A lisztet, tojássárgájával, tejföllel a maradék tejjel, sóval a kovásszal bedagasztjuk. (ne legyen túl kemény) Alaposan ki kell dolgozni! Langyos helyen 1 órát kelesztjük. 1-2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott zsiradékkal, rászórjuk az aprított medvehagyma levelet és feltekerjük mint a kalácsot, össze is hajtjuk. Rövid pihentetés után kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, nagyobb méretű szaggatóval kiszaggatjuk. Kiolajozott tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tojássárgájával. Kb. 200 fokon kisütjük.

Krumplis pogácsa kemencében

Krumplis pogácsa kemencében

A burgonyákat megfőzöm héjában, majd még melegen átnyomom egy krumplinyomón. Hagyom kihülni. A tejet meglangyosítom egy kevés cukorral és belemorzsolom az élesztőt. Félreteszem. A lisztet egy nagy tálba öntöm, elkeverem benne a sót. Elmorzsolom a vajat. Közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a tejfölt, tojást, és az élesztőt. Hozzáadom a kihült burgonyát és összeállítom a tésztát. Rugalmas, de jól nyújtható tésztának kell lennie, ha szükséges kevés tejföl vagy liszt még adható hozzá. Letakarom és kb. egy órán át hagyom pihenni. Lisztezett daszkán ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. Tetejét berácsozom és kb. 5 cm átmérőjű pogácsákat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelet tepsire sorakoztatom őket. Ismét pihentetem, kb. 30 percig. Felvert tojással lekenem és 200 fokos sütőben (kemencében) pirosra sütöm. Sütőben 20 perc kell neki, kemencében 15 perc.

Hirdetés
Kürtöskalács

Kürtöskalács

Az élesztőből kevés cukorral és liszttel kovászt készítünk. A gyúródeszka közepére öntjük a lisztet, közepébe a kovászt, rászórjuk a cukrot, a tojássárgákat, majd felöntjük annyi langyos tejjel, hogy finom kalácstésztát kapjunk. Fakanállal jó hólyagosra verjük, még néhány kanál olvasztott Ramát adagolunk bele, és addig folytatjuk e műveletet, amíg a tészta a kanálról elválik. Fedjük le, és kelesszük meg. A gyúródeszkát lisztezzük be, borítsuk rá a megkelt kalácstésztát, nyújtsuk ki vastagra, 1,5 cm széles csíkokat vágjunk belőle. A sütőhengert kenjük be olvasztott Ramával, majd a csíkokat sodorjuk rá, és kissé nyomkodjuk meg, nehogy letekeredjen. Kemencében, grillezőben sütjük ki, közben állandóan locsolgatjuk Rámával. Ha félig kész, cukrozott, darált dióba hempergetjük, újra locsoljuk meg Ramával és forgassuk addig amíg elkészül.

Pizza kemencében sütve

Pizza kemencében sütve

Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz és az olívaolaj hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. 1-1,5 óráig meleg helyen kelesztjük.

Sonkával sült kemencés lepények

Sonkával sült kemencés lepények

Az élesztőt a langyos cukros tejben elkeverjük és hozzáadunk 10 dkg lisztet majd félre tesszük kelni. Ha megkelt a kovász a maradék lisztet , tojást, sót, meg a tejfölt hozzáadjuk és jól kidolgozzuk a tésztát, hólyagosra dagasztjuk, azután langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztából lisztes kézzel öklömnyi gombócokat szakítunk ezeket kézzel széthúzzuk , kilapítjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. A tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal meg a zúzott foghagymával, ízlés szerint megsózzuk, és megkenjük vele a lepényeket . Meghintjük az apró kockákra vágott füstölt sonkával vagy tarjával és 180 fokra előmelegített sütőben 20- 25 perc alatt megsütjük.

Tassi kemencés pogácsa

Tassi kemencés pogácsa

Tojást nem használunk. A megtisztított, felkockázott burgonyát kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, kihűtjük. 2 dl l langyos tejbe kevés cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, 2 evőkanálnyi liszttel meghintjük, max. 35 fokos helyen megfuttatjuk. Nagy és mély tálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, elmorzsoljuk a hideg tört burgonyával és hozzá dagasztjuk a langyos tejet, ízlés szerint sózzuk. Előbb kicsit ragacsos lesz, de minél tovább gyúrjuk, annál simábbá válik. Közben lisztezzük meg néha picit a tenyerünket. A simára gyúrt, levegőtől hólyagos tésztát fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, rákenjük a meglágyított margarint, a pogácsáknál szokásos módon fentről félig le, lentről fel, balról jobbra a közepéig, jobbról meg aláhajtva, letakarva kelni hagyjuk a duplájára, majd 3x megismételjük a nyújtást, hajtogatást. Nagylányom mindannyiszor meleg vizes lábas fölött keleszti. Az utolsó pihentetés után 2 részre osztjuk, mindkettőt 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, bekockázzuk a tetejét, nagy pogácsákat szaggatunk, tepsikbe rakjuk, még 20 percig kelesztjük, meleg sós vízzel megkenjük. 250 fokra hevített kemencében 10 perc alatt ropogósra sül, belül finoman foszlós, réteges

Tuti menü