Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kemencés ételek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Házi - Kemencés [2. oldal]
részletek »

Kemencés ételek képes leírás: Házi - Kemencés [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: kemences-etelek.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 109 db
Házi kenyér

Házi kenyér

Kovászt elkészítem: az élesztőt kevés langyos vízben felolvasztom, a liszt egyharmadát beleöntöm és összekeverem, annyi vizet öntök hozzá, hogy galuska sűrűségű, simára kidolgozott legyen. Letakarom ruhával, még egy párnát is teszek rá, minimum 6 órát pihentetem. Kenyér tészta készítése: kevés langyos vízbe beleteszem a sót és hozzáöntöm a kovászhoz, a kovászt széjjelszedem, hogy ne legyen egybe és hozzáöntöm a maradék lisztet. Összegyúrom és annyi langyos vizet öntök még hozzá, hogy a kelt tésztánál keményebb állagú legyen. Ha összeállítottam a tésztát nekilátok dagasztani, mindaddig dagasztjuk, míg a tészta a kezünktől és a táltól kezd elválni. Liszttel gyengén megszórjuk és letakarjuk, legalább 2 óráig kell meleg helyen keleszteni. Ha félig megkelt a tészta, begyújtunk a kemencében. Ha elégett a tűz, akkor szakajtóba ruhát teszek és megszórom liszttel, ebbe teszem a kiszakajtott cipókat, letakarom ruhával és még fél óráig kelni hagyjuk. Addig előkészítjük a kemencét, a parazsat kihúzzuk, a kemence alját kipemeteljük. A szakajtóból a kenyereket sütőlapátra tesszük, a tetejét bevágom, hogy sütés közben szépen kinyíljon, és gyorsan megmosdatom langyos vízben és a kemencében egymás mellé sorba berakom. A kemenceajtót és a huzatot elzárom, 1 órát sütöm. Ha megsült, kiszedem, az alját leseprem és megmosdatom vízzel. Kihűlés után szeleteljük.

Házi kenyér kemencében

Házi kenyér kemencében

Hozzávalók: (2,5 kg-os kenyérhez) 2,0 kg (kenyér)liszt, 2 csapott ek porkovász (búzakovász), 30 g élesztő, víz, só, 2 db közepes-nagyobb krumpli Elkészítés: Először a kovászt készítjük el. Kb 35 dkg lisztet a kovásszal, élesztővel hozzáadjuk 2,5 dl vízhez, összegyúrjuk és egy-másfél órát kelesztjük.....

Hungária Vendégház - Eger

Hungária Vendégház - Eger

Séta Eger barokk belvárosában, az egri vár megtekintése, az egri termálfürdő, borkóstoló a Szépasszony-völgyben, egy bükki gyalogtúra, tisza-tavi kirándulás mind-mind olyan programok, melyek után jól esik a pihenés. A hosszú, élményekkel teli nap után kapcsolódjon ki a kemencében pattogó tűz melege mellett a népiesen berendezett Hungária Vendégházban, Egri szálláshelyünkön!

Káposztás langalló

Káposztás langalló

A lereszelt káposztát egy evőkanál olajon lepirítjuk. A baconszalonnát felkockázzuk, kisütjük, majd összekeverjük a pirított káposztával. Megborsozzuk, ha szükséges megsózzuk, a felhasználásig félretesszük. A lisztből, a vízből, az élesztőből, az olajból, és az ízesítőkből tésztát dagasztunk. (Lehet kenyérsütőgéppel bedagasztani!) Kelesztjük, majd kinyújtjuk, és megkenjük a káposzta harmadával. Majd hajtogatjuk, mint a levelet. A kelesztést és a kenést még kétszer megismételjük. Az utolsó kelesztés után kb. 25x30 cm-nyire kinyújtjuk, és kiolajozott/sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 210 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Nagyobb darabokra szeletelve tálaljuk. (Kiválóan illik tartalmasabb levesek (bab-, gulyás-, stb.), valamint olyan egytál étel mellé, melyet kenyérrel fogyasztunk.)

Kemence Csárda és Panzió - Nyíregyháza

Kemence Csárda és Panzió - Nyíregyháza

A magyaros jelleg, nyírségi sajátos ételkülönlegességek hívogatják a betérő vendégeket. Az élményt csak tetézi a mai napig működő eredeti kemence. Nyíregyháza centrumától 3 kilométerre található a Kemence Csárda és Panzió. Betérvén jellegzetes magyar stílusú, a falakon muzeális értékű 100 éves tárgyi emlékekkel, képekkel és berendezésekkel találkozunk.

Hirdetés
Kemence építés - Majorkandalló

Kemence építés - Majorkandalló

Egy jó kemencében olyan ételek készíthetők, amilyet semmilyen más módon nem tudunk előállítani, és a gasztronómia remekeinek tekinthetők. A legjobban akkor járunk, ha a nappaliban kandalló, a hálóban cserépkályha van, az udvaron vagy/és a konyhában pedig ott a kemence...

Kemencében sült bárány

Kemencében sült bárány

Hozzávalók: 1 kisebb bárány, só, bors, 1-2 hagyma, 1 fej fokhagyma, füstölt szalonna, vörösbor, zsír Elkészítése: A bárányt jól kiáztatjuk, megtisztítjuk a hártyáitól. A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdeket hosszában elfelezzük, hogy karcsúbb darabkákat kapjunk. A hagymákat megtisztítjuk, elfelezzük, a szalonnából csíkokat vágunk a tűzdeléshez. Helyenként megszurkáljuk a húst egy hegyes, éles késsel, a keletkezett nyílásokba dugdossuk a fokhagyma darabkákat és a szalonna csíkokat. Sózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe helyezzük a húst, jó pár fej hagymát és gerezdekre bontott fokhagymát dobunk köré, ezek majd krémesre és isteni finomra sülnek. A zsírt felforrósítjuk és a húsra öntjük. Kevés vizet öntünk alá, kemencében vagy előmelegített, forró sütőben addig sütjük a fólia alatt, míg vajpuha nem lesz. A vörösborral és a pecsenyelével locsolgatva szép pirosra sütjük.

Kemencében sült házi kenyerek

Kemencében sült házi kenyerek

Kovászt elkészítem: az élesztőt kevés langyos vízben felolvasztom, a liszt egyharmadát beleöntöm és összekeverem, annyi vizet öntök hozzá, hogy galuska sűrűségű, simára kidolgozott legyen. Letakarom ruhával, még egy párnát is teszek rá, minimum 6 órát pihentetem. Kenyér tészta készítése: kevés langyos vízbe beleteszem a sót és hozzáöntöm a kovászhoz, a kovászt széjjelszedem, hogy ne legyen egybe és hozzáöntöm a maradék lisztet. Összegyúrom és annyi langyos vizet öntök még hozzá, hogy a kelt tésztánál keményebb állagú legyen. Ha összeállítottam a tésztát nekilátok dagasztani, mindaddig dagasztjuk, míg a tészta a kezünktől és a táltól kezd elválni. Liszttel gyengén megszórjuk és letakarjuk, legalább 2 óráig kell meleg helyen keleszteni. Ha félig megkelt a tészta, begyújtunk a kemencében. Ha elégett a tűz, akkor szakajtóba ruhát teszek és megszórom liszttel, ebbe teszem a kiszakajtott cipókat, letakarom ruhával és még fél óráig kelni hagyjuk. Addig előkészítjük a kemencét, a parazsat kihúzzuk, a kemence alját kipemeteljük. A szakajtóból a kenyereket sütőlapátra tesszük, a tetejét bevágom, hogy sütés közben szépen kinyíljon, és gyorsan megmosdatom langyos vízben és a kemencében egymás mellé sorba berakom. A kemenceajtót és a huzatot elzárom, 1 órát sütöm. Ha megsült, kiszedem, az alját leseprem és megmosdatom vízzel.

Kemencében sült házikenyér

Kemencében sült házikenyér

Jól ki kell dolgozni, dagasztani a tésztát, és csak akkor tegyük a sütőbe vagy a kemencébe, ha a szakajtóban megkelt. Vigyázzunk, hogy túl se kelesszük, mert akkor nem lesz magas a kenyerünk. hozzávalók 4 főre: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 ek só, langyos víz, 1 szem közepes, főtt krumpli.

Hirdetés
Kemencében sült kenyér

Kemencében sült kenyér

Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. Közben egy nagyobb tálban a liszt-só-víz egyvelegből galuska-sűrűségű tésztát kavarunk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és ha kell, még kevés lisztet adunk hozzá. Konyharuhával letakarva 12 órát kelesztjük. Emiatt célszerű előző este lekeverni a masszát,mert másnap reggel lehet is sütni. Előtte a masszát jól átgyúrjuk, formázzuk és bevágjuk a tetejét, majd még 1 órát kelesztjük. Ezalatt a duplájára dagad. Az eredeti recept szerint a legjobb 250 fokon 1 órát (felét letakarva) jénai tálban sütni, de nálam mivel a kemence hőfokát nem tudom megadni és ekkora kenyeret nem tudtam jénaiba tenni, ezért csak azt mondhatom, hogy kb. háromnegyed órát sütöttem kilisztezett sütőlapon. Közben persze fordítgattam, és párszor vízzel megspricceltem, ügyelve, nehogy valamelyik oldala jobban megégjen.

Kemencében sült liba

Kemencében sült liba

Páclevet készítünk a következő fűszerekből: egész bors, kömény, babérlevél, fokhagyma, só. Ezt 20 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A megtisztított egész pecsenyelibát lemossuk bő vízzel, majd a vastagabb húsokat - mellét, combját - egy fecskendő és tű segítségével sűrűn megtűzdeljük a kihűlt páclével. A liba belsejét bedörzsöljük majoránnával, és teszünk bele egy almát és egy kevés aszalt szilvát. A libát zsírral kikent vaslábasba helyezzük, aszalt szilvával körítjük, lefedjük, s ha tehetjük, kemencében sütjük pirosra. (A liba bőre akkor sül szép pirosra, ha a bőrét kívülről nem sózzuk be.) Köretként törtburgonyát és párolt káposztát adunk hozzá.

Kemencében sült liba aszalt szilvával

Kemencében sült liba aszalt szilvával

Páclevet készítünk a következő fűszerekből: egész bors, kömény, babérlevél, fokhagyma, só bőséggel. Ezt 20 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Tisztítsuk meg az egész pecsenyelibát, majd mossuk meg bő vízzel. Az előkészítése során fecskendő és tű segítségével a vastagabb húsokat - mellé, combját- a kihűlt páclével sűrűn tűzdeljük meg. A liba belsejét kenjük meg majoránnával, és tegyük bele az almát és egy kevés aszalt szilvát. Helyezzük a libát zsírral kikent vaslábasba, körítsük aszalt szilvával, majd fedjük le, ha tehetjük kemencében süssük pirosra. Köretként törtburgonyát és párolt káposztát adjunk hozzá. A liba bőre akkor sül pirosra, ha a bőrét kívülről nem sózzuk be.

Kemencében sült pácolt tarja

Kemencében sült pácolt tarja

A tarját bevagdosom a csontig 1 cm-es széles szeletekre úgy, hogy egybemaradjon. Kicsit megszórom sóval (vigyázzunk, sokat ne tegyünk rá, mert a fűszerkeverékben is van só) Megcsinálom a páckeveréket: 2 cs bármilyen fűszerkeveréket összekeverünk 3 evőkanál mustárral, 1 kávéskanál őrölt borssal és annyi étolajjal, hogy folyékony masszát kapjunk. Ezzel bekenjük a hússzeletelek mindkét oldalát, és minden szelet közé paprika, hagyma és paradicsomkarikákat teszek. Ezután összekötöm erős cérnával a két szélét, hogy sülés közben ne nyíljon ki, tepsibe rakom, olajjal meglocsolom, kevés vizet öntök alája, letakarom alufóliával és felfűtött kemencébe teszem, másfél óráig sütöm, közben kétszer meglocsolom a saját levével, ha megpuhult a hús, akkor leveszem az alufóliát és pirosra pirítom. A hús pecsenye zsírjában sütött krumplival tálalom.

Kemencében sült tűzdelt őzgerinc

Kemencében sült tűzdelt őzgerinc

Az őzgerincet lehártyázzuk, formázzuk és tálra téve tejet öntünk rá úgy, hogy ellepje. Hideg helyen egy napig áztatjuk, majd lemossuk vízzel, lecsepegtetjük, nagyobb edénybe tesszük és hideg vízben elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát, a tisztított és durván szeletelt fokhagymát és a húst majdnem készre főzzük. Kivesszük, lecsöpögtetjük, majd bevagdossuk és a füstölt szalonna csíkokkal megtűzdeljük. Tepsibe téve ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kemencében ( sütőben) pirosra sütjük úgy, hogy a lével gyakran locsolgatjuk. Az utolsó ellenőrzéskor fűszerpaprikát szórunk rá, így szép piros színe lesz. Az ízlésnek megfelelő körettel, burgonya salátával tálaljuk. Száraz fehér bor illik hozzá.

Kemenceépítés saját kezűleg

Kemenceépítés saját kezűleg

Kemencét házilag is építhetünk. Érdemes minta után dolgoznunk, hiszen az első sütés alkalmával derül csak ki, hogy hogyan működik a kemencénk. A kemence belső hőmérséklete 260-400 °C között lesz, így télen is működtethetjük, akár -15 °C hideg sem okoz gondot, akkor is süthetünk benne.

Kemencés Bolt

Kemencés Bolt

Pap Loránd vagyok, építésztechnikus, kemenceépítő. Folytatva a családi hagyományt, én is kemenceépítéssel, valamint ehhez kapcsolódó társszakmák termékeinek építésével foglalkozom régóta. Célom a gasztronómiai igények és az elődeink hagyományaihoz visszatérők maximális kiszolgálása az ősi igényeket ötvözve a mai lehetőségekkel.

Kemencés Borozó - Hegykő

Kemencés Borozó - Hegykő

Borozónk Hegykőn található, Soprontól 20 km-re, a Fertő-Hanság Nemzeti Park vonzáskörzetében. Különlegességünk az étteremben lévő búbos kemence, melyben a sülteket készítjük. Gondosan ügyelünk rá, hogy ételeink a magyaros és házias ízeket hűen őrizzék. Egészben sült kacsa, sült malac, csülök, sült oldalas és más finomságok közül válogathat kedvére a hozzánk betérő éhes vendég. Szeretettel várjuk Önt is!

Tuti menü